Realizacja działań towarzyszących w ramach PODPROGRAMU 2021 PLUS

W miesiącu lipcu 2023 roku odbyły się działania towarzyszące skierowane do beneficjentów programu POPŻ 2014-2020 Podprogram 2021 PLUS, w których wzięło udział 100 osób.

W ramach środków towarzyszących objętych dofinansowaniem z POPŻ 2014-2020 prowadzone były warsztaty ekonomiczne (60%) oraz warsztaty dietetyczne połączone z programami edukacyjnymi (40%).

Celem warsztatów ekonomicznych było:

    • zapoznanie z zasadami konstruowania budżetu domowego;
    • kształtowanie samodzielności  i kompetencji w zakresie umiejętności tworzenia i bilansowania budżetu rodziny;
    • poznanie wszelkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny;
    • wzmocnienie przekonania, że budżet rodziny jest niezbędnym narzędziem, umożliwiającym bezpieczne jej funkcjonowanie.

Celem warsztatów dietetycznych i programów edukacyjnych było:

    • nabycie umiejętności planowania  posiłków zgodnie z zasadami zdrowego żywienia
    • poznanie zasad Piramidy żywieniowej i zaleceń IŻŻ
    • wzmocnienie samodzielności  i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego poprzez udzielanie pomocy w zakresie planowania żywienia
    • Układanie jadłospisu i dobieranie przepisów kulinarnych.

 

Osoby najbardziej potrzebujące były kwalifikowane do udziału w działaniach w ramach środków towarzyszących na podstawie skierowań przez OPS.

Oddział Rejonowy PCK w Kołobrzegu przy realizacji działań towarzyszących ściśle współpracował z CUS w Kołobrzegu oraz Gminnym Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Kołobrzegu.

Koordynator przekazywał Ośrodkom informacje o miejscach, w których osoby te mogą skorzystać z działań w ramach projektów EFS. Pracownicy OPS dokonywali oceny, czy poszczególne osoby objęte pomocą żywnościową wymagają wsparcia aktywizacyjnego oraz informowali  odbiorców końcowych o możliwości uczestnictwa w projektach, o rodzaju, terminie i miejscu realizacji działań towarzyszących.

Centrum Usług Społecznych w Kołobrzegu oraz Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Kołobrzegu powiadamiał osoby objętych pomocą przez pracowników socjalnych o możliwości udziału w warsztatach. Dodatkowo umieszczone były informacji na terenie wymienionych ośrodków w postaci ogłoszeń i plakatów.

Oddział Rejonowy PCK w Kołobrzegu informował o miejscach, w których osoby objęte wsparciem mogą skorzystać z działań w ramach projektów EFS. Na terenie ośrodków i w magazynie  oraz w siedzibie OR PCK w Kołobrzegu wisiały plakaty i ogłoszenia  informujące o realizowanych działaniach. Plakaty zawierały  symbolem UE, pełną nazwą Funduszu i Programu Operacyjnego, logo MRPiPS oraz informacją o współfinansowaniu ze środków Funduszu. Dodatkowo pracownicy socjalni informowali telefonicznie o realizowanych działaniach beneficjentów.  Jednocześnie zamieszczono  na stronie internetowej informację dotyczącą realizacji działań w ramach środków towarzyszących w Podprogramie 2021 Plus.

Działania były prowadzone w sali Oddziału Rejonowego PCK w Kołobrzegu, czyli w pobliżu magazynu, w którym prowadzona była dystrybucja artykułów spożywczych. Jednocześnie pozwalało to na nienarażanie osób najbardziej potrzebujące na stygmatyzację. Realizując działania w ramach środków towarzyszących zapobiegano wszelkiej dyskryminacji w dostępie do działań ze względu na płeć, rasę lub pochodzenie etniczne, religię lub światopogląd, niepełnosprawność, wiek lub orientację seksualną.

Wykorzystywany narzędzia podczas działań:

Prezentacja multimedialna wyświetlana przy użyciu projektora, zeszyt i długopis, wykaz  przepisów na potrawy z wykorzystaniem produktów otrzymywanych w ramach POPŻ oraz najważniejsze zasady zdrowego odżywiania, porady jak oszczędzać jedzenie oraz jak zarządzać i kontrolować budżet domowy  (formie drukowanej).

Działania prowadzone były nieodpłatnie dla beneficjentów PO PŻ przez kadrę posiadającą odpowiednie kwalifikacje i doświadczenie.

Każdy uczestnik został wyposażony w zeszyt i długopis oraz otrzymała pakiet informacyjny na temat zasad tworzenia budżetu domowego, zasad zdrowego odżywiania  jak również przepisy na potrawy z wykorzystaniem produktów spożywczych otrzymywanych w ramach PO PŻ.

 Koordynator

J. Chmara

Wróć do góry