POPŻ 2019 Kołobrzeg
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ) PODPROGRAM 2019 współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (Fund for European Aid to the Most Deprived – FEAD). Program został opracowany zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 223/2014 z dnia 11 marca 2014 r. w sprawie Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Cel Programu to udzielenie wsparcia osobom doświadczającym najgłębszych form ubóstwa poprzez udostępnienie pomocy żywnościowej w formie paczek.
PODPROGRAM 2019 – realizacja od grudnia 2019 do sierpnia 2020 roku
Oddział Rejonowy PCK w Kołobrzegu realizuje program na terenie Gminy Miasto Kołobrzeg i Gminy Kołobrzeg przy współpracy z Miejskim i Gminnym Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Kołobrzegu.
Pomoc mogą otrzymywać osoby/rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej
i uzyskujące dochód nieprzekraczający:
- 1 402 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej, czyli dochód nieprzekraczający 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej (tj. 701 zł).
- 1 056 zł w przypadku osoby w rodzinie, czyli dochód nieprzekraczający 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej (tj. 528 zł).
Grupy osób najbardziej potrzebujących, do których będzie skierowana pomoc żywnościowa:
- bezdomni,
- niepełnosprawni,
- migranci, osoby obcego pochodzenia, mniejszości narodowe (w tym społeczności marginalizowane, takie jak Romowie),
Aby otrzymać pomoc żywnościową należy zgłosić się do właściwego ze względu
na miejsce zamieszkania ośrodka pomocy społecznej w celu zakwalifikowania do odbioru żywności.
W związku z nadzwyczajną sytuacją spowodowaną zagrożeniem epidemiologicznym, jak również wejściem w życie ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych, w celu minimalizacji ryzyka zakażania, zaleca się kwalifikowanie osób najbardziej potrzebujących na podstawie przeprowadzonego wywiadu telefonicznego lub z wykorzystaniem innych dostępnych środków komunikacji elektronicznej.
W ramach POPŻ 2019 beneficjenci otrzymują następujące artykuły spożywcze z poszczególnych grup towarowych:
1) artykuły warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, sok jabłkowy klarowny) ok. 29,58%,
2) artykuły skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane) ok. 22,23%,
3) artykuły mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający) ok. 18,53%,
4) artykuły mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju) ok. 9,70%,
5) cukier biały ok. 8,23%,
6) tłuszcze - olej rzepakowy ok. 8,23%,
7) dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym) ok. 3,50%.
Zestaw na Podprogram 2019 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok 48,58 kg.
Prowadząc dystrybucję żywności stosujemy środki ostrożności zgodnie z bieżącymi zaleceniami służb sanitarnych tj. w maseczkach zasłaniających usta i nos, w pomieszczeniu przebywa tylko osoba odbierająca żywność, osoby oczekujące zachowują bezpieczną odległość od siebie (ok. 2m).
Odbioru artykułów spożywczych dokonujemy wg ustalonego harmonogramu w Magazynie SEZAM przy ulicy Unii Lubelskiej 33 w Kołobrzegu w godzinach od 9.00 o 13.00.
Osoby potrzebujące mogą także skorzystać z bezpłatnych szkoleń lub warsztatów dotyczących m.in. przygotowywania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania, zapobiegania marnowaniu żywności w celu zwiększenia samodzielności i włączenia społecznego.
Warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia połączone z programem edukacyjnym mającym na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności odbywać się będą w siedzibie Oddziału Rejonowego PCK w Kołobrzegu przy ulicy Granicznej 6 wg następującego harmonogramu:
18 czerwca 2020 roku – 14.00- 16.00
18 czerwca 2020 roku – 16.00 -18.00
19 czerwca 2020 roku – 16.00 -18.00
20 czerwca 2020 roku – 10.00 -12.00
22 czerwca 2020 roku – 14.00 -16.00
22 czerwca 2020 roku – 16.00 -18.00
29 czerwca 2020 roku – 14.00 -16.00
29 czerwca 2019 roku – 16.00 -18.00
Po ukończeniu wykładu i krótkich warsztatów uczestnik będzie umiał:
- rozróżniać składniki pokarmowe,
- wskazać źródła poszczególnych składników pokarmowych,
- określać rolę składników pokarmowych,
- analizować informacje zawarte na etykietach produktów żywnościowych ze szczególnym uwzględnieniem substancji konserwujących, słodzących,
- wskazać potrzeby żywieniowe poszczególnych grup ludności, szczególnie dzieci i osób starszych,
- wskazać choroby spowodowane złym odżywianiem i możliwości im zapobiegania,
- określać wartość odżywczą podstawowych surowców i półproduktów,
- obliczać ilość surowców i półproduktów potrzebnych do sporządzenia określonej ilości potraw,
- planować zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia człowieka,
- gospodarować oszczędnie surowcami.
Warsztaty prowadzone są przez specjalistów w zakresie żywienia i gastronomii, osoby posiadające odpowiednie kwalifikacje i doświadczenie w realizacji projektów.
Beneficjent ma możliwość składania skarg dotyczących sposobu realizacji dystrybucji przez organizację do organu wyższego stopnia tej organizacji tj. Dyrektora Miejskiego i Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Kołobrzegu, Dyrektora Zachodniopomorskiego Oddziału Okręgowego Polskiego Czerwonego Krzyża w Szczecinie lub do Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.