Podprogram
2021 PLUS – podsumowanie
Oddział Rejonowy PCK w
Kołobrzegu realizował od maja do września 2023 roku Program Operacyjny Pomoc
Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2021 PLUS współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej
Potrzebującym zgodnie z Wytycznymi Instytucji Zarządzającej (MRPiPS). Celem, którego było zapewnienie najuboższym
mieszkańcom Kołobrzegu i powiatu kołobrzeskiego pomocy żywnościowej oraz
uczestnictwa w działaniach towarzyszących w okresie od maja 2023 r. do sierpnia 2023 r.
Zadaniem
Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym jest udzielenie
korzystającym z jego pomocy wsparcia ich najbardziej podstawowych potrzeb, co
ma ich wydobyć z ubóstwa i umożliwić integrację ze społeczeństwem. PO PŻ
wspiera osoby i rodziny podlegające deprywacji materialnej, która polega na
braku możliwości zaspokojenia potrzeb żywnościowych. Celem realizowanego
w 2023 r. było dostarczenie osobom najbardziej potrzebującym pomocy
żywnościowej w formie paczek składających się z 6 rodzajów artykułów
spożywczych, m.in. makaronu, cukru, oleju, mleka, powideł śliwkowych czy szynki
wieprzowej. Odbiorcami końcowymi w Podprogramie 2021 PLUS były przede wszystkim
osoby i rodziny podlegające deprywacji materialnej, korzystające ze wsparcia
ośrodków pomocy społecznej. Odbiorców końcowych do uzyskania pomocy z Programu,
kwalifikowały właściwe Gminne Ośrodki Pomocy Społecznej i Centrum Usług
Społecznych w Kołobrzegu. Oddział Rejonowy kwalifikował samodzielnie jedynie
osoby bezdomne. Pomoc skierowana była do 14,97 % osób bezdomnych, 23,05 % osób
niepełnosprawnych. W 60,47 % osoby w
wieku produkcyjnym pomiędzy 16 a 64 rokiem życia. Dzieci objęte pomocą stanowią
233,45 % osób objętych wsparciem. Wskaźnik realizacji zadania100%. Wydano 3000
paczek dla beneficjentów.
W
ramach środków towarzyszących objętych dofinansowaniem z POPŻ 2014-2020
Podprogram 2021 PLUS prowadzone były warsztaty ekonomiczne (60%). Celem
warsztatów ekonomicznych było: zapoznanie z zasadami konstruowania budżetu
domowego; kształtowanie samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności
tworzenia i bilansowania budżetu rodziny; poznanie wszelkich finansowych
i rzeczowych dochodów rodziny; wzmocnienie przekonania, że budżet rodziny
jest niezbędnym narzędziem, umożliwiającym bezpieczne jej funkcjonowanie. Podczas warsztatów ekonomicznych analizowano
sytuację ekonomiczną rodziny. Realizacja działań towarzyszących pozwoliła
również na wyposażenie osób korzystających z Podprogramu 2021 umiejętności
z zakresu właściwego wykorzystania otrzymywanych artykułów spożywczych by jak
najbardziej zbilansować domowy budżet. Dowiedziano się jak oszczędzać pieniądze
i planować wydatki. Zapoznano uczestników z mobilną aplikacją „1Money”- śledzi
wydatki, budżet. 40% warsztatów stanowiła realizacja działań towarzyszących z
zaktresu edukacji zdrowotnej. Podczas
warsztatów e osób korzystających z POPŻ zostały wyposażone w wiedzę i umiejętności
z zakresu właściwego wykorzystania otrzymywanych artykułów spożywczych. Podczas
wykładów uczestnicy zapoznani zostali z: rolą składników pożywienia i ich źródłami,
potrzebami żywieniowymi różnych grup, błędami żywieniowymi, chorobami
związanymi ze złym odżywianiem – otyłość, próchnica, choroby serca, cukrzyca,
ze współczesną piramidą żywieni, planowaniem posiłków i racjonalnym
wykorzystaniem żywności oraz dokonywali kalkulacji posiłków z uwzględnieniem
produktów otrzymanych w ramach wsparcia żywnościowego. Poznali aplikację do
rozpoznawania zdrowych produktów. Przedstawiony został im trend slow food,
który jest kontrpropozycją dla niszczącej człowieka kultury fast food. Opracowano przykładowy jadłospis w oparciu o
zaproponowane przepisy.