Podprogram 2021 PLUS – podsumowanie

Oddział Rejonowy PCK w Kołobrzegu realizował od maja do września 2023 roku Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2021 PLUS współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym zgodnie z Wytycznymi Instytucji Zarządzającej (MRPiPS). Celem, którego było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Kołobrzegu i powiatu kołobrzeskiego pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach towarzyszących w okresie od maja 2023 r. do sierpnia 2023 r.

Zadaniem Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym jest udzielenie korzystającym z jego pomocy wsparcia ich najbardziej podstawowych potrzeb, co ma ich wydobyć z ubóstwa i umożliwić integrację ze społeczeństwem. PO PŻ wspiera osoby i rodziny podlegające deprywacji materialnej, która polega na braku możliwości zaspokojenia potrzeb żywnościowych. Celem realizowanego w 2023 r. było dostarczenie osobom najbardziej potrzebującym pomocy żywnościowej w formie paczek składających się z 6 rodzajów artykułów spożywczych, m.in. makaronu, cukru, oleju, mleka, powideł śliwkowych czy szynki wieprzowej. Odbiorcami końcowymi w Podprogramie 2021 PLUS były przede wszystkim osoby i rodziny podlegające deprywacji materialnej, korzystające ze wsparcia ośrodków pomocy społecznej. Odbiorców końcowych do uzyskania pomocy z Programu, kwalifikowały właściwe Gminne Ośrodki Pomocy Społecznej i Centrum Usług Społecznych w Kołobrzegu. Oddział Rejonowy kwalifikował samodzielnie jedynie osoby bezdomne. Pomoc skierowana była do 14,97 % osób bezdomnych, 23,05 % osób niepełnosprawnych.  W 60,47 % osoby w wieku produkcyjnym pomiędzy 16 a 64 rokiem życia. Dzieci objęte pomocą stanowią 233,45 % osób objętych wsparciem. Wskaźnik realizacji zadania100%. Wydano 3000 paczek dla beneficjentów.

W ramach środków towarzyszących objętych dofinansowaniem z POPŻ 2014-2020 Podprogram 2021 PLUS prowadzone były warsztaty ekonomiczne (60%). Celem warsztatów ekonomicznych było: zapoznanie z zasadami konstruowania budżetu domowego; kształtowanie samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności tworzenia i bilansowania budżetu rodziny; poznanie wszelkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny; wzmocnienie przekonania, że budżet rodziny jest niezbędnym narzędziem, umożliwiającym bezpieczne jej funkcjonowanie.  Podczas warsztatów ekonomicznych analizowano sytuację ekonomiczną rodziny. Realizacja działań towarzyszących pozwoliła również na wyposażenie osób korzystających z Podprogramu 2021 umiejętności z zakresu właściwego wykorzystania otrzymywanych artykułów spożywczych by jak najbardziej zbilansować domowy budżet. Dowiedziano się jak oszczędzać pieniądze i planować wydatki. Zapoznano uczestników z mobilną aplikacją „1Money”- śledzi wydatki, budżet. 40% warsztatów stanowiła realizacja działań towarzyszących z zaktresu edukacji zdrowotnej.  Podczas warsztatów e osób korzystających z POPŻ zostały wyposażone w wiedzę i umiejętności z zakresu właściwego wykorzystania otrzymywanych artykułów spożywczych. Podczas wykładów uczestnicy zapoznani zostali z: rolą składników pożywienia i ich źródłami, potrzebami żywieniowymi różnych grup, błędami żywieniowymi, chorobami związanymi ze złym odżywianiem – otyłość, próchnica, choroby serca, cukrzyca, ze współczesną piramidą żywieni, planowaniem posiłków i racjonalnym wykorzystaniem żywności oraz dokonywali kalkulacji posiłków z uwzględnieniem produktów otrzymanych w ramach wsparcia żywnościowego. Poznali aplikację do rozpoznawania zdrowych produktów. Przedstawiony został im trend slow food, który jest kontrpropozycją dla niszczącej człowieka kultury fast food.  Opracowano przykładowy jadłospis w oparciu o zaproponowane przepisy.

Wróć do góry