Realizacja Podprogramu 2021 w ramach Krajowego Programu
Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego
Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
Polski Czerwony
Krzyż jako jedna z organizacji partnerskich o zasięgu ogólnopolskim (OPO) od lat bierze udział w realizacji Krajowego Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ 2014-2020), który jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym (FEAD).
Jakie działania
obejmuje Podprogram 2021 r. realizowany przez Oddział Rejonowy PCK w Koszalinie
(OPR)
Głównymi
kierunkami Podprogramu 2021 realizowanymi przez Polski Czerwony Krzyż na
terenie Województwa Zachodniopomorskiego są:
·
objęcie zasięgiem
terytorialnym grup osób najbardziej potrzebujących w celu zapewnienia pomocy
żywnościowej,
·
aktywizacja oraz
integracja społeczna osób objętych pomocą żywnościową poprzez działania w ramach
środków towarzyszących.
W ramach Podprogramu 2021 Oddział Rejonowy PCK w
Koszalinie (OPR) przewiduje objęcie pomocą żywnościową 4000 najbardziej potrzebujących osób oraz rodzin, którym w ciągu całej dystrybucji art. spożywczych podczas realizacji
programu zostanie bezpośrednio wydane 28,17 kg żywności.
W skład wydanej jednorazowo paczki wchodzą co najmniej
trzy artykuły z różnych grup towarowych, a cały zestaw żywnościowy obejmuje 11
artykułów spożywczych (warzywnych i owocowych, skrobiowych, mlecznych,
mięsnych oraz cukier i tłuszcze). Beneficjentami programu są zarówno
osoby samotnie gospodarujące, jak i osoby w rodzinie.
Oprócz systematycznej
pomocy żywnościowej, Podprogram 2021 w Województwie Zachodniopomorskim obejmuje działania w ramach środków towarzyszących. Ich celem jest aktywizacja społeczna oraz włączenie osób w trudnej sytuacji życiowej w funkcjonowanie społeczności lokalnych.
Przykłady
planowanych oraz realizowanych działań OPR w ramach środków towarzyszących:
grupy
wsparcia dla różnych kategorii osób (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby
samotne i bezdomne), warsztaty tematyczne wzmacniające samodzielność i
kompetencje w zakresie umiejętności kulinarnych, dietetyki i zdrowego żywienia,
programów edukacyjnych dotyczących zdrowego odżywiania i przeciwdziałania
marnowaniu żywności, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego itp.
Do kogo
skierowana jest pomoc żywnościowa oraz działania w ramach środków towarzyszących
Podprogramu 2021?
Systematyczną
pomocą żywnościową mogą być objęci mieszkańcy Województwa Zachodniopomorskiego
znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej z powodu niskich dochodów, których
kryteria są określone w art.7 ustawy o pomocy społecznej. Poziom dochodów określony w tej ustawie nie powinien przekraczać 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 1 707,20 PLN dla osoby
samotnie gospodarującej i 1
320,00 PLN dla osoby w rodzinie.
Wraz z
realizacją procesu dystrybucji artykułów spożywczych Oddział Rejonowy PCK w Koszalinie (OPR) prowadzi
szereg działań edukacyjnych na rzecz życiowego usamodzielniania się osób i
rodzin najbardziej potrzebujących. Różnorodne formy edukacji obywatelskiej
realizowane w ramach środków towarzyszących Podprogramu 2021 mają na celu
współdziałanie z osobami i rodzinami w rozwiązywaniu oraz przezwyciężaniu
ich trudnych sytuacji życiowych.
Jak zostać objętym pomocą żywnościową?
Chociaż
pomoc w ramach programu PO PŻ 2014-2020 ma na celu zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących poprzez częściowe uzupełnienie ich potrzeb żywieniowych, jednak nie zaspokoi ona wszystkich potrzeb żywieniowych osób oraz rodzin kwalifikujących się do tej pomocy ze względów finansowych.
Osoby do przyznania pomocy żywnościowej z Podprogramu
2021 będą kwalifikować:
· Centrum Usług Społecznych w Koszalinie
· Gminne Ośrodki Pomocy Społecznej (GOPS),
· dostarczać odbiorcom pomocy informacje o miejscach, w
których osoby mogą skorzystać ze wsparcia FEAD na drodze do aktywizacji
społecznej
· oceniać w uzgodnieniu z CUS w Koszalinie i GOPS czy
poszczególne osoby objęte pomocą żywnościową wymagają wsparcia aktywizacyjnego oraz informować odbiorców końcowych o możliwościach uzyskania takiego wsparcia ze
środków EFS w poszczególnych regionach (informowanie o możliwości uczestnictwa
w konkretnych projektach),
· kierować osoby zgłaszające chęć korzystania z pomocy
żywnościowej do CUS Koszalin i GOPS celem oceny w zakresie możliwości
objęcia wsparciem aktywizacyjnym.
Jak odbywa
się dystrybucja pomocy żywnościowej?
Artykuły
żywnościowe wydawane są w magazynie Oddziału Rejonowego PCK w Koszalinie
Adres:
Oddziału Okręgowego PCK w Szczecinie
ul. Grunwaldzka 20
75 – 241 Koszalin
czynny w godzinach: 8.00 –
15.00 we wtorki i czwartki
a w poniedziałki, środy i
piątki od 12.00 do 15.00
W
ramach Podprogramu 2021 realizowanego od lutego 2022 r. do czerwca 2022 r.
Wszystkie
osoby zainteresowane skorzystaniem z pomocy żywnościowej zapraszamy BN do kontaktu z Oddziałem Rejonowym PCK (OPR) w Koszalinie
Szczegółowe informacje na temat Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 znajdują się na stronie internetowej Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, które pełni funkcję Instytucji Zarządzającej Programu: www.mrpips.gov.pl