Oddział Rejonowy PCK w Kołobrzegu rozpoczyna od maja 2023 roku realizację Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2021 PLUS współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym zgodnie z Wytycznymi Instytucji Zarządzającej (MRPiPS). Celem głównym w ramach Podprogramu 2021 PLUS jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach towarzyszących w okresie od mają 2023 r. do sierpnia 2023 r. dla mieszkańców Gminy Miasto Kołobrzeg i Gminy Kołobrzeg.

Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, dopuszczającej korzystanie z pomocy społecznej z powodów wskazanych w art. 7 ustawy o pomocy społecznej, których dochód nie przekracza 235% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej:

1 823,60 zł. w przypadku osoby samotnie gospodarującej,

1 410,00 zł. w przypadku osoby w rodzinie.

Grupy osób najbardziej potrzebujących, do których będzie skierowana pomoc żywnościowa:

– bezdomni,

– niepełnosprawni,

– migranci, osoby obcego pochodzenia, mniejszości narodowe,

– pozostałe grupy odbiorców spełniające kryteria dochodowe określone jak wyżej znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej.

 

Osoby, które są zainteresowane otrzymywaniem żywności z PO PŻ Podprogram 2020 Podprogram 2021 PLUS zgłaszają się do pracowników socjalnych w Centrum Spraw Społecznych lub Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Kołobrzegu od dnia 1 maja 2023 roku w celu ustalenia sytuacji dochodowej i zakwalifikowania do otrzymywania powyższej pomocy. Osoby bezdomne zgłaszają się do Oddziału Rejonowego PCK w Kołobrzegu w celu wypełnienia oświadczenia osoby ubiegającej się o pomoc żywnościową.

Definicja paczki żywnościowej dla 1 odbiorcy końcowego: minimum kilka (tj. co najmniej trzy) artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydanych jednorazowo, a wchodzących w skład zestawu w Podprogramie 2021 PLUS.

Zestaw na Podprogram 2021 PLUS artykułów spożywczych dla jednego odbiorcy obejmuje:

 

1.    
Artykuły warzywne i owocowe:

·       powidła śliwkowe 0,3 kg.

2.    
Artykuły skrobiowe:

     makaron jajeczny świderki 2,00 kg.

3.    
Artykuły mleczne:

·       mleko UHT 2 l.

4.    
Artykuły mięsne:

·       szynka wieprzowa mielona 0,90 kg.

5.    
Cukier:

·       cukier biały 2,00 kg.

6.    
Tłuszcze:

·       olej rzepakowy 2 l.

Razem na 1 osobę w ciągu trwania Podprogramu 2020 – 9,2 kg.

 

Osoby zakwalifikowane do programu POPŻ Podprogram 2021 PLUS odbierają żywność wg ustalonego harmonogramu w Magazynie PCK przy ul. Unii Lubelskiej 35 w Kołobrzegu we wtorki, środy i czwartki w godz. od 9.00 do 12.00 od 1 czerwca 2023 roku.

Osoby odbierające żywność, biorą udział w realizacji środków towarzyszących.  
Prowadzone działania w ramach środków towarzyszących mają na celu wzmacniania samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego:
– warsztaty kulinarne dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów, dietetyków, pokazujące różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
– warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia,
– programy edukacyjne mające na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i  przeciwdziałania marnowaniu żywności,
– warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli
realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny,  w tym darów żywnościowych), 

– inne działania o charakterze indywidualnym lub zbiorowym, mające na celu włączenie społeczne osób najbardziej potrzebujących.

 

Osoby najbardziej potrzebujące mogą składać skargi dotyczące sposobu realizacji dystrybucji pomocy żywnościowej w ramach Podprogramu 2021 PLUS do:

  • Zachodniopomorskiego Oddziału Okręgowego PCK w Szczecinie
  • Polskiego Czerwonego Krzyża – Zarządu Głównego w Warszawie
  • Instytucji Zarządzającej – Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej
Wróć do góry