Oddział Rejonowy PCK w Kołobrzegu rozpoczął od 22 stycznia  2022 roku realizację Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2021 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym zgodnie z Wytycznymi Instytucji Zarządzającej (MRPiPS). Celem głównym w ramach Podprogramu 2021 jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach towarzyszących w okresie od stycznia 2022 r. do czerwca 2022 r. dla mieszkańców Gminy Miasto Kołobrzeg i Gminy Kołobrzeg.

Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, dopuszczającej korzystanie z pomocy społecznej z powodów wskazanych w art. 7 ustawy o pomocy społecznej, których dochód na osobę nie przekracza kwoty:
1 707,20 zł. (netto) w przypadku osoby samotnie gospodarującej,

1 320,00zł. (netto) w przypadku osoby w rodzinie.

Grupy osób najbardziej potrzebujących, do których będzie skierowana pomoc żywnościowa:

– bezdomni,

– niepełnosprawni,

– migranci, osoby obcego pochodzenia, mniejszości narodowe,

– pozostałe grupy odbiorców spełniające kryteria dochodowe określone jak wyżej znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej.

Osoby, które są zainteresowane otrzymywaniem żywności z PO PŻ Podprogram 2021 zgłaszają się do pracowników socjalnych w Miejskim lub Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Kołobrzegu od dnia 17 stycznia  2022 roku w celu ustalenia sytuacji dochodowej i zakwalifikowania do otrzymywania powyższej pomocy. Osoby bezdomne zgłaszają się do Oddziału Rejonowego PCK w Kołobrzegu w celu wypełnienia oświadczenia osoby ubiegającej się o pomoc żywnościową.

Definicja paczki żywnościowej dla 1 odbiorcy końcowego: minimum kilka (tj. co najmniej trzy) artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydanych jednorazowo, a wchodzących w skład zestawu w Podprogramie 2021.

Zestaw na Podprogram 2021 artykułów spożywczych dla jednego odbiorcy obejmuje:

  1. Artykuły warzywne i owocowe:
  • groszek z marchewką 3,2 kg
  • koncentrat pomidorowy 1,12 kg
  • powidła śliwkowe 1,5 kg
  1. Artykuły skrobiowe:
  • makaron jajeczny świderki 4,50 kg
  • kasza jęczmienna 1,0 kg
  1. Artykuły mleczne:
  • mleko UHT 5 l.
  1. Artykuły mięsne:
  • szynka drobiowa 1,8 kg
  • szynka wieprzowa mielona 1,20 kg
  • filet z makreli w oleju 1,19 kg
  1. Cukier:
  • cukier biały 4,00 kg
  1. Tłuszcze:
  • olej rzepakowy 4 l.

Razem na 1 osobę w ciągu trwania Podprogramu  2021 – 28,51 kg

Osoby zakwalifikowane do programu POPŻ Podprogram 2021 odbierają żywność wg ustalonego harmonogramu w Magazynie SEZAM przy ul. Unii Lubelskiej 33 w Kołobrzegu w godz. Od 9.00 do 13.00 od 14 lutego 2022 roku.

Osoby odbierające żywność, biorą udział w realizacji działań w ramach środków towarzyszących.
Prowadzone działania w ramach środków towarzyszących mają na celu wzmacniania samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego:
– warsztaty kulinarne dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów, dietetyków, pokazujące różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
– warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia,
– programy edukacyjne mające na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania  i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
– warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny,  w tym darów żywnościowych),

– inne działania o charakterze indywidualnym lub zbiorowym, mające na celu włączenie społeczne osób najbardziej potrzebujących.

Osoby najbardziej potrzebujące mogą składać skargi dotyczące sposobu realizacji dystrybucji pomocy żywnościowej w ramach Podprogramu 2021 do:

  • Zachodniopomorskiego Oddziału Okręgowego PCK w Szczecinie
  • Polskiego Czerwonego Krzyża – Zarządu Głównego w Warszawie
  • Instytucji Zarządzającej – Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej
Wróć do góry