Realizacja Podprogramu 2021 w ramach Krajowego Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020
Polski Czerwony Krzyż jako jedna z organizacji partnerskich o zasięgu ogólnopolskim (OPO) od lat bierze udział w realizacji Krajowego Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ 2014-2020), który jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym (FEAD). W 2022 roku kontynuowano prowadzenie POPŻ na lata 2014-2020 Podprogram 2021 w Oddziale Rejonowym PCK w Koszalinie.
Instytucją Zarządzającą w Krajowym Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 jest Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Program Operacyjny wspiera osoby i rodziny podlegające deprywacji materialnej, która polega na braku możliwości zaspokojenia potrzeb żywnościowych. Systematyczną pomocą żywnościową byli objęci mieszkańcy Województwa Zachodniopomorskiego znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej z powodu niskich dochodów, których kryteria są określone w art.7 ustawy o pomocy społecznej.
Celem realizowanego w 2022 roku Podprogramu 2021 było dostarczenie osobom najbardziej potrzebującym pomocy żywnościowej w formie paczek składających się z 8 rodzajów artykułów spożywczych, m.in.: powideł, groszku z marchewką, makaronu, mleka czy szynki wieprzowej. Odbiorcami końcowymi w Podprogramie 2021 były przede wszystkim osoby i rodziny podlegające deprywacji materialnej, korzystające ze wsparcia Ośrodków Pomocy Społecznej. Odbiorców końcowych do uzyskania pomocy z Programu, kwalifikowały właściwe Gminne lub Miejskie Ośrodki Pomocy Społecznej. Samodzielnie kwalifikowane do pomocy przez naszą organizację uczestniczące w programie były osoby bezdomne i uchodźcy z Ukrainy.
W Podprogramie 2021 realizowanym od lutego 2022 roku do 22 sierpnia 2022 roku artykuły żywnościowe zostały wydane podopiecznym z powiatów: koszalińskiego, kołobrzeskiego, drawskiego, świdwińskiego, sławieńskiego. Łącznie Oddział Rejonowy PCK w Koszalinie rozdysponował żywność o wartości 501 017,36 zł wydając 87,1992 ton żywności dla 4051 osób zakwalifikowanych do otrzymania pomocy żywnościowej, w tym ponad 1382 stanowiły dzieci poniżej 15 roku życia.
W ramach Podprogramu 2021 realizowane były działania w ramach środków towarzyszących, które miały na celu wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego, w tym:
– warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia, – programy edukacyjne mające na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności, – warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych). Oddział Rejonowy PCK w Koszalinie łącznie przeprowadził 18 zajęć, w których wzięło udział 448 osób.