Zakończenie programu POPŻ 2014-2020 PODPROGRAM 2020 Kołobrzeg

Oddział Rejonowy PCK w Kołobrzegu od 07 kwietnia do 30 października 2021 roku realizował program POPŻ 2014-2020 Podprogram 2020.

W ramach Podprogramu 2020 do magazynu SEZAM podczas 35 dostaw przyjęto 40,7068 ton artykułów spożywczych z różnych grup towarowych. Żywność trafiła do 1188 osób. Łącznie wydano 5718 paczek, które zawierały artykuły minimum z trzech grup towarowych. Pomoc kierowana była    do osób, które z przyczyn finansowych nie mogły zapewnić sobie odpowiedniego posiłku. Wśród nich było do 4,21 % osób bezdomnych, 18,69 % osób niepełnosprawnych, pozostałe osoby  stanowiły 77,1%.  W 64,31% osoby w wieku produkcyjnym pomiędzy 16 a 64 rokiem życia. Dzieci objęte pomocą stanowiły  28,79 % osób objętych wsparciem. Artykuły wydawane były przy ścisłej współpracy z OPS, które dokonywały kwalifikacji beneficjentów , jak również przekazywały informacje o terminie dystrybucji.

Wskaźnik realizacji zadania 100%. Zapobiegano marnowaniu żywności poprzez prowadzenie racjonalnej gospodarki magazynowej artykułów spożywczych.

W ramach środków towarzyszących objętych dofinansowaniem z POPŻ 2014-2020 prowadzone były warsztaty ekonomiczne (75%) oraz warsztaty dietetyczne połączone z programami edukacyjnymi (25%).

Celem warsztatów ekonomicznych było: zapoznanie z zasadami konstruowania budżetu domowego; kształtowanie samodzielności  i kompetencji w zakresie umiejętności tworzenia i bilansowania budżetu rodziny; poznanie wszelkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny; wzmocnienie przekonania, że budżet rodziny jest niezbędnym narzędziem, umożliwiającym bezpieczne jej funkcjonowanie. Podczas wykładów uczestnicy zapoznani zostali z: rolą składników pożywienia i ich źródłami,  potrzebami żywieniowymi różnych grup, błędami żywieniowymi, chorobami związanymi ze złym odżywianiem – otyłość, próchnica, choroby serca, cukrzyca, ze współczesną piramidą żywieni, planowaniem posiłków i racjonalnym wykorzystaniem żywności oraz dokonywali kalkulacji posiłków z uwzględnieniem produktów otrzymanych w ramach wsparcia żywnościowego. Poznali aplikację do rozpoznawania zdrowych produktów. Przedstawiony został im trend slow food, który jest kontrpropozycją dla niszczącej człowieka kultury fast food.  Opracowano przykładowy jadłospis w oparciu o zaproponowane przepisy.

Wróć do góry