Zakończenie programu POPŻ 2014-2020 PODPROGRAM 2020 Kołobrzeg
Oddział
Rejonowy PCK w Kołobrzegu od 07 kwietnia do 30 października 2021 roku realizował
program POPŻ 2014-2020 Podprogram 2020.
W ramach Podprogramu 2020 do magazynu SEZAM podczas 35 dostaw
przyjęto 40,7068 ton artykułów spożywczych z różnych grup towarowych. Żywność
trafiła do 1188 osób. Łącznie wydano 5718 paczek, które zawierały artykuły
minimum z trzech grup towarowych. Pomoc kierowana była do osób, które z przyczyn finansowych nie
mogły zapewnić sobie odpowiedniego posiłku. Wśród nich było do 4,21 % osób
bezdomnych, 18,69 % osób niepełnosprawnych, pozostałe osoby stanowiły 77,1%. W 64,31% osoby w wieku produkcyjnym pomiędzy
16 a 64 rokiem życia. Dzieci objęte pomocą stanowiły 28,79 % osób objętych wsparciem. Artykuły
wydawane były przy ścisłej współpracy z OPS, które dokonywały kwalifikacji beneficjentów
, jak również przekazywały informacje o terminie dystrybucji.
Wskaźnik realizacji zadania 100%. Zapobiegano marnowaniu
żywności poprzez prowadzenie racjonalnej gospodarki magazynowej artykułów
spożywczych.
W ramach środków towarzyszących objętych dofinansowaniem z
POPŻ 2014-2020 prowadzone były warsztaty ekonomiczne (75%) oraz warsztaty
dietetyczne połączone z programami edukacyjnymi (25%).
Celem warsztatów ekonomicznych było: zapoznanie z zasadami
konstruowania budżetu domowego; kształtowanie samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności
tworzenia i bilansowania budżetu rodziny; poznanie wszelkich finansowych i
rzeczowych dochodów rodziny; wzmocnienie przekonania, że budżet rodziny jest
niezbędnym narzędziem, umożliwiającym bezpieczne jej funkcjonowanie. Podczas
wykładów uczestnicy zapoznani zostali z: rolą składników pożywienia i ich
źródłami, potrzebami żywieniowymi
różnych grup, błędami żywieniowymi, chorobami związanymi ze złym odżywianiem –
otyłość, próchnica, choroby serca, cukrzyca, ze współczesną piramidą żywieni,
planowaniem posiłków i racjonalnym wykorzystaniem żywności oraz dokonywali
kalkulacji posiłków z uwzględnieniem produktów otrzymanych w ramach wsparcia
żywnościowego. Poznali aplikację do rozpoznawania zdrowych produktów.
Przedstawiony został im trend slow food, który jest kontrpropozycją dla
niszczącej człowieka kultury fast food.
Opracowano przykładowy jadłospis w oparciu o zaproponowane przepisy.