REALIZACJA  DZIAŁAŃ TOWARZYSZĄCYCH POPŻ 2014-2020

PODPROGRAM 2020

W ODDZIALE  REJONOWYM  POLSKIEGO CZERWONEGO KRZYŻA W KOSZALINIE

Beneficjentom Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym – Podprogram 2020 umożliwiono zdobycie i poszerzenie wiedzy oraz umiejętności praktycznych dotyczących roli składników pokarmowych, ich źródeł oraz racjonalnego planowania posiłków w celu zapewnienia prawidłowego żywienia oraz  przeciwdziałaniu marnowania żywności.

Od 20 maja 2021 roku do 27.08.2021 roku w ramach działań towarzyszących przeprowadzono 43 szkolenia, w tym: 11 warsztatów dietetycznych dotyczących zdrowego żywienia, 10 programów edukacyjnych mających na celu zapoznanie  z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałaniu marnowania żywności, 5 warsztatów edukacji ekonomicznej, 15 działań realizowanych poprzez udostępnianie różnego rodzaju publikacji promujących zdrowy styl życia, oraz 2 dwugodzinne warsztaty kulinarne.

W trakcie realizacji działań towarzyszących OR PCK w Koszalinie prowadził współpracę z właściwymi terytorialnie ośrodkami pomocy społecznej w zakresie oceny i wytypowania beneficjentów wymagających wsparcia działaniami towarzyszącymi.

W zajęciach edukacyjnych uczestniczyło 759 osób, w tym: 4,61%  stanowiły osoby bezdomne, 32,28%  osoby niepełnosprawne, pozostałe 62,71% , migranci 0,4%  , 82,35%  osoby w wieku produkcyjnym pomiędzy 16 a 64 rokiem życia, natomiast osób powyżej 65 roku życia było 17,65%.

Zajęcia prowadzone były w formie stacjonarnych wykładów, krótkich warsztatów metodami aktywnymi w postaci dyskusji oraz ćwiczeń, warsztatów kulinarnych umożliwiających praktyczne wykorzystanie wiedzy poprzez samodzielne wykonanie potraw przez uczestników. Spotkania odbywały się w siedzibie OR PCK w Koszalinie, oraz w miejscu zamieszkania beneficjentów.

Uczestnicy szkoleń poznali pojęcie diety, w tym zróżnicowanie potrzeb żywieniowych. Na podstawie Talerza Zdrowia, który zastąpił od października 2020 roku Piramidę Żywienia i Aktywności Fizycznej zapoznali się ze źródłami poszczególnych składników pokarmowych i ich roli w profilaktyce i leczeniu chorób XXI wieku. Zaznajomili się z rolą składników pożywienia i znaczenia aktywności fizycznej w czasach pandemii.

Wróć do góry